N

Check!

Je hebt gevonden:

  Vesting Schoonhoven

Ontdek meer over Vesting Schoonhoven

Vroeger
Q

Historie

Vesting Schoonhoven was 150 jaar een vesting in de Oude Hollandse Waterlinie. Schoonhoven was vier eeuwen een garnizoensstad. Dit is een militaire term voor een grotere plaats waarin een leger woonden. De eerste vesting werken ter verdediging van de stad dateren uit de 14e eeuw. Ruim 1,5 km stadsmuur met 19 torens, 5 poorten en een gracht.

Museum
Q

Zilvermuseum Schoonhoven
In dit museum kunnen zilverliefhebbers hun hart ophalen. Leuk voor kinderen is de safari speurtocht– ga op jacht naar bijzondere zilveren dieren. Zelf aan de slag met zilver?  Bekijk het op de website »

Puzzel
Q

Ben jij goed in puzzelen?

Maak dan de Vesting Schoonhovenpuzzel online en check hoe lang jij nodig hebt om de puzzel te maken. Je kunt een wedstrijdje doen met je vriendjes of klasgenoten.

GA NAAR DE PUZZEL»

Nu
Q

Wat kun je er nu beleven?

Ontdek de historische binnenstad van de vesting Schoonhoven met zijn middeleeuwse straatjes, schitterende monumentale panden, torens en oude gracht! Maak een ‘ommetje’ langs al de hoogtepunten van Schoonhoven. Bezoek het Nederlands Zilvermuseum en talloze zilverwinkels en- werkplaatsen. Aanrader is een fietstocht langs de Lek. Met de veerdienst vaar je naar de kleinste vestingstad van Nederland: Nieuwpoort.

MEER INFO » 

Video's
Q
  1. Luchtvideo over Schoonhoven – aerial video 4K BEKIJK >>
  2. Een walk warp door Schoonhoven – de Zilverstad van Nederland BEKIJK >>

 

Deze locatie hoort bij de

Oude Hollandse Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden binnenviel. Tijdens het Rampjaar (1672) - toen de Fransen en de Engelsen gezamenlijk (!) aanvielen – liet Stadhouder Willem III ter verdediging razendsnel grote stukken land onder water zetten. Deze zogenaamde inundatie was een groot succes. De vijand moest al snel rechtsomkeert maken, want als je tot je knieën in de modder staat, kom je niet vooruit én ben je een nogal makkelijk doelwit. Denk je eens in, zonder dat kleine laagje inundatie-water spraken we nu misschien wel Frans met elkaar.

Meer weten? Ga naar oudehollandsewaterlinie.nl

Video

Hoe werkte de Oude Hollandse Waterlinie nu precies? Bekijk het in deze video vanuit de lucht.

BEKIJK DE VIDEO »

Paspoort

Het erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie neemt kinderen van 6 t/m 12 jaar mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.

BEKIJK HET PASPOORT »

Boeken

 

Kinderboek Onder Water in het Rampjaar

Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op. €14,99

MEER INFO>>

 

Het Waterwapen

Het stripboek ‘Het Waterwapen’ gaat over de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.

MEER INFO>>

Expeditie Oude Hollandse Waterlinie is mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.