Check!
Je hebt gevonden:
Vesting Woudrichem
Ontdek meer over Vesting Woudrichem
Historie
Woudrichem ademt één en al geschiedenis. Het maakte als vestingstad onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met vesting Gorinchem zorgde ze voor de afsluiting van de rivier de Waal voor de vijand. Het geschut ondersteunde vesting Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Daarnaast kent het Brabantse stadje een rijk visserijverleden.
Speurtocht door Woudrichem
Een speurtocht langs alle geheime plekjes van Woudrichem. Kom alles te weten over dit oude vestingstadje en de spannende verhalen die zich er afspeelden. Je tocht begint én eindigt bij de Pannenkoekenbakker.
Naast de kerk staat het voormalige Arsenaal uit 1851 dat vroeger gebruikt werd voor de opslag van militair materieel. De bovenste verdieping huisvest tegenwoordig het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum. Je maakt er kennis met het rijke visserijverleden van de stad. Zo zie je hoe vissers vroeger leefden en welke fuiken en netten er bij de riviervisserij gebruikt werden. En ontdek hóe groot een steur eigenlijk is en hoe je touw maakt. Beleef de rivier van vroeger in Visserijmuseum Woudrichem!
Wat kun je er nu beleven?
Ga terug in de tijd in het pittoreske en fotogenieke Woudrichem. Bezoek de Martinuskerk of het Visserijmuseum, wandel over de 16e eeuwse stadswallen of ga eten bij de Gevangenepoort. Leuk weetje: Woudrichem is meerdere keren decor geweest van bekende films en series, zoals Oorlogswinter en Dokter Tinus.
Martinuskerk
Een van de blikvangers van Woudrichem is de Sint-Martinuskerk die dateert uit de 15e eeuw. Trots steekt de 34 meter hoge stompe toren boven de vesting uit. De Martinitoren, in de volksmond ook wel de Mosterdpot genoemd, kun je in de zomermaanden beklimmen onder begeleiding van een gids. Na ruim 190 treden wacht je een fantastisch weids uitzicht!
Er zijn verschillende interessante video’s over Woudrichem.
- Loop mee in deze video en bekijk de mooiste plekjes die je kan bezoeken in Woudrichem.
Naar de video Vesting Woudrichem >> - In deze video zie je het vestingstadje vanuit de lucht. Naar de video: Woudrichem vanuit de lucht >>
Deze locatie hoort bij de
Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden binnenviel. Tijdens het Rampjaar (1672) - toen de Fransen en de Engelsen gezamenlijk (!) aanvielen – liet Stadhouder Willem III ter verdediging razendsnel grote stukken land onder water zetten. Deze zogenaamde inundatie was een groot succes. De vijand moest al snel rechtsomkeert maken, want als je tot je knieën in de modder staat, kom je niet vooruit én ben je een nogal makkelijk doelwit. Denk je eens in, zonder dat kleine laagje inundatie-water spraken we nu misschien wel Frans met elkaar.
Meer weten? Ga naar oudehollandsewaterlinie.nl
Hoe werkte de Oude Hollandse Waterlinie nu precies? Bekijk het in deze video vanuit de lucht.
Het erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie neemt kinderen van 6 t/m 12 jaar mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.
Kinderboek Onder Water in het Rampjaar
Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op. €14,99
Het Waterwapen
Het stripboek ‘Het Waterwapen’ gaat over de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.
Expeditie Oude Hollandse Waterlinie is mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.