Check!
Je hebt gevonden:
Vesting Oudewater
Ontdek meer over Vesting Oudewater
Historie
Oudewater werd in 1672 bezet door het Franse leger. De Franse soldaten bleven er slechts twee weken maar bewoners moesten hun eten en spullen afstaan en de boeren in de omgeving werden beroofd van hun oogst, vee en eigendommen.
Na rampjaar 1672 werd Oudewater versterkt en uitgebouwd als vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie. Het enige bewaarde gedeelte van de vestinggracht is de Grote Gracht aan de oostkant van Oudewater.
Museum de Heksenwaag
Het museum waar de geschiedenis van de heksenvervolging in de 16e en de 17e eeuw herleeft. Wanneer werd je van hekserij beschuldigd en wat gebeurde er dan met je? Als bezoeker kun je hier nog steeds de weegtest op de originele weegschaal uit 1482 ondergaan.
Bekijk het op de website >>
Virtual Reality
Bij het stadskantoor aan de Waardsedijk staat een virtual reality paal, waarmee je de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier kunt beleven.
Ben jij goed in puzzelen?
We hebben van een foto van Vesting Oudewater een puzzel gemaakt die je online kunt maken. Tijdens het puzzelen wordt jouw puzzeltijd bij gehouden. Zet jij de snelste tijd neer?
Wat kun je er nu beleven?
Er zijn in het historische centrum van Oudewater veel opmerkelijke monumenten te vinden. Wat dacht je van de zestiende-eeuwse Waag, die jarenlang dienst heeft gedaan als heksenwaag. Hier werd vroeger bewezen wie er (of juist niet) een heks was. Het stadhuis van Oudewater stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw en is gebouwd in de voor die tijd typische renaissance stijl. De oude kerk in het stadje is de Sint-Michaëlskerk uit de vijftiende eeuw. Dit is een prachtige grote gotische hallenkerk. Mede door deze schitterende gebouwen wordt een groot deel van het historische centrum gezien als beschermd stadsgezicht. Oudewater is ook bekend vanwege touw, het speelde een grote rol in de scheepvaartgeschiedenis. In het Touwmuseum kom je er alles over te weten.
Touwmuseum
Touw hoort bij Oudewater, het touwmuseum in Oudewater is dan ook beslist een bezoek waard! In en rond Het Touwmuseum zijn diverse leuke, lekkere en leerzame activiteiten te beleven.
Bekijk de interessante video over Oudewater.
Bekijk de video en ontdek Museum de Heksenwaag. Als bezoeker kun je hier nog steeds de weegtest op de originele weegschaal uit 1482 ondergaan.
Deze locatie hoort bij de
Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden binnenviel. Tijdens het Rampjaar (1672) - toen de Fransen en de Engelsen gezamenlijk (!) aanvielen – liet Stadhouder Willem III ter verdediging razendsnel grote stukken land onder water zetten. Deze zogenaamde inundatie was een groot succes. De vijand moest al snel rechtsomkeert maken, want als je tot je knieën in de modder staat, kom je niet vooruit én ben je een nogal makkelijk doelwit. Denk je eens in, zonder dat kleine laagje inundatie-water spraken we nu misschien wel Frans met elkaar.
Meer weten? Ga naar oudehollandsewaterlinie.nl
Hoe werkte de Oude Hollandse Waterlinie nu precies? Bekijk het in deze video vanuit de lucht.
Het erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie neemt kinderen van 6 t/m 12 jaar mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.
Kinderboek Onder Water in het Rampjaar
Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op. €14,99
Het Waterwapen
Het stripboek ‘Het Waterwapen’ gaat over de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.
Expeditie Oude Hollandse Waterlinie is mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.