N

Check!

Je hebt gevonden:

  Vesting Woerden

Ontdek meer over Vesting Woerden

Vroeger
Q

Historie

Op 25 juni 1672 gaf de stad Woerden zich over aan de Fransen. Het leger van de Republiek, onder bevel van stadhouder Willem I had zich teruggetrokken richting Bodegraven, maar bereidde zich voor op een tegenaanval.

Dat gebeurde op 10 oktober. Ten noordoosten van de stad vond een grote veldslag plaats, waarbij 2600 soldaten sneuvelden. De Fransen hielden echter stand en bleven nog een jaar in Woerden. De inwoners werden gedwongen de honderden Franse soldaten eten, drinken en onderdak te geven en de gewonde soldaten te verzorgen. Na 1673 werd begonnen met de aanleg van de aarden wallen rondom de stad. Woerden bleef tot in de 19e eeuw een vestingstad. Enkele gebouwen, waaronder het Arsenaal herinneren daaraan.

Stadskabouters
Q

Stadskabouter Plattegrond

De stadskabouters in Woerden komen als paddenstoelen uit de grond en Woerden is onderhand de kabouterhoofdstad van Nederland. Inmiddels zijn er al 9 stadskabouters te vinden in de binnenstad! Zo staat stadskabouter Emma naast het VVV Kaaspakhuis op de Emmakade en is Frans de eerste stadskabouter in Woerden. Zoek ze allemaal!

GA NAAR DE PLATTEGROND >>

Escape room
Q

Escaperoom The Recruits

Kraak de codes en los de raadsels op in de escaperoom of ga aan de slag met een echte spionage missie. Een bijzondere beleving voor jong en oud. Bij The Recruits zijn er 4 verschillende ervaringen of spellen om uit te kiezen. Zo is er voor elk type groep een passende en unieke beleving te vinden!

NAAR DE WEBSITE >>

stadsmuseum
Q

Stadsmuseum Woerden

In het oude stadhuis met raadszaal bevindt zich het Stadsmuseum Woerden, een klein en sfeervol museum over kunst en cultuurhistorie uit Woerden & het Groene Hart. Op de bovenverdieping zijn topstukken uit de Romeinse periode te zien, toen Woerden ook al een legerplaats was. Daarnaast zijn er nog tijdelijke tentoonstellingen. Maar ook aan de buitenkant van het gebouw is al iets bijzonders te zien: rechts tegen de gevel staat een stenen zuil. Die staat er al sinds 1567. Stadsmuseum Woerden is een bezoekje waard!

NAAR DE WEBSITE >>

Puzzel
Q
We hebben van een foto van Vestingstad Woerden een puzzel gemaakt die je online kunt maken. Tijdens het puzzelen wordt jouw puzzeltijd bij gehouden. Zet jij de snelste tijd neer?

NAAR DE PUZZEL >>

Nu
Q
Wat kun je er nu beleven?

Woerden staat symbool voor weilanden, koeien, kaas en zuivel. Maar Woerden is meer dan een kaasstad alleen. Woerden is een vestingstad met stadsmuren, singels en bastions. De skyline wordt bepaald door de Bonaventurakerk en molen de Windhond. Maar ook het voormalige stadhuis, nu Stadsmuseum, mag je niet missen. Hier ontdek je de geschiedenis van het Groene Hart. Tip: maak eens een stadswandeling met het Gilde. Dan weet je zeker dat je alle highlights meepakt.

MEER INFO »

Blotevoetenpad
Q

Blote Voeten Pad

Trek je schoenen uit en geniet van 1 kilometer aan verschillende ondergronden en een weids uitzicht met het Blote Voeten Pad. Je zintuigen worden op allerlei manieren geprikkeld. Loop in ongeveer 20 minuten over gras, houtsnippers, zand, stenen, grind, modder, door water en nog meer. Bekijk het uitzicht op de uitkijktoren, loop door de moddergeul, bruggetjes en obstakels over het water. Het pad is het hele jaar vrij toegankelijk en leuk voor jong én oud.

ONTDEK MEER >>

Virtual reality
Q

Virtual Reality op Defensie-eiland

Op het Defensie-eiland in Woerden kun je met je eigen telefoon terug naar 1672 reizen; daar staat een virtual reality paal waar je jouw telefoon in kunt plaatsen.

NAAR DE WEBSITE >>

Video's
Q

Er zijn verschillende interessante video’s over Woerden.

  • Loop mee door Woerden en beleef de vestingstad in Het Groene Hart van Nederland, die teruggaat tot de Romeinse tijd.
    Naar de video >>
  • Bekijk de animatie die gemaakt is ter gelegenheid van de viering van 650 jaar stadsrecht in Woerden.
    Naar de video >> 

Deze locatie hoort bij de

Oude Hollandse Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden binnenviel. Tijdens het Rampjaar (1672) - toen de Fransen en de Engelsen gezamenlijk (!) aanvielen – liet Stadhouder Willem III ter verdediging razendsnel grote stukken land onder water zetten. Deze zogenaamde inundatie was een groot succes. De vijand moest al snel rechtsomkeert maken, want als je tot je knieën in de modder staat, kom je niet vooruit én ben je een nogal makkelijk doelwit. Denk je eens in, zonder dat kleine laagje inundatie-water spraken we nu misschien wel Frans met elkaar.

Meer weten? Ga naar oudehollandsewaterlinie.nl

Video

Hoe werkte de Oude Hollandse Waterlinie nu precies? Bekijk het in deze video vanuit de lucht.

BEKIJK DE VIDEO »

Paspoort

Het erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie neemt kinderen van 6 t/m 12 jaar mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.

BEKIJK HET PASPOORT »

Boeken

 

Kinderboek Onder Water in het Rampjaar

Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op. €14,99

MEER INFO>>

 

Het Waterwapen

Het stripboek ‘Het Waterwapen’ gaat over de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.

MEER INFO>>

Expeditie Oude Hollandse Waterlinie is mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.