Check!
Je hebt gevonden:
Vesting Gorinchem
Ontdek meer over Vesting Gorinchem
Historie
Gorinchem groeide uit van een kleine nederzetting aan de monding van de Linge en Merwede tot de bruisende stad die het nu is. Rond 1600 werd de middeleeuwse stad een moderne vesting, bestand tegen de nieuwe militaire uitvindingen. Gorinchem kreeg een vestingwal met elf bastions en vier poorten, die zorgde dat de stad dubbel zo groot werd. In het Rampjaar 1672 werd Gorinchem een belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie.
De Waterlinie Quest Gorinchem. Duik in het mysterieuze verleden van Gorinchem ten tijde van het rampjaar 1672. Ontdek waarom Nederland onder water werd gezet in deze gratis wandelgame voor het hele gezin GA NAAR DE WANDELGAME >>
De Grote Toren zie je al van ver. Het is dan ook het meest opvallende gebouw in de binnenstad van Gorinchem. Nog leuker is zelf de toren beklimmen en het onvergetelijke uitzicht ervaren. BEKIJK DE GROTE TOREN >>
Met open ogen door Gorinchem lopen, puzzelen en ontdekken! Deze puzzeltocht laat je anders kijken naar de stad. Wat is er allemaal gebeurd en wat kun je daar nog van zien? Zo leer je spelerderwijs iets over de geschiedenis van de oude vestingstad. Straks weet jij bijvoorbeeld waar het luikje vroeger voor werd gebruikt. En waar het Hugo de Groot poortje is… NAAR DE PUZZELWANDELING >>
Wat kun je er nu beleven?
Vesting Gorinchem is de allermooiste en best bewaarde vestingstad van Nederland! Met haar uitgebreide vestingwallen is Gorinchem de grootste vesting in oude staat. De stad zit vol verhalen en voor een spectaculair uitzicht beklim je de Grote Toren. En er valt nog veel meer te beleven in Gorinchem: varen, suppen, kanovaren, fietsen, wandelen, een terrasje pakken, restaurant of theater bezoeken. Het kan hier allemaal! En met een fiets-of voerveer, kan je vanuit Gorinchem ook Woudrichem, Zaltbommel en Slot Loevestein ontdekken.
Vestingwandeling
Wil je de vesting zelf ontdekken? Doe dan de Vestingwandeling. De wandeling van 5 km. voert je over de stadswallen en langs de highlights uit de – vooral militaire – geschiedenis van de stad.
Gorcums Museum
Op de eerste verdieping van het Gorcums Museum is de doeruimte omgetoverd in een fotolab. Waar iedereen, van jong tot oud, zich even een fotograaf kan voelen. Want fotografie is één van de belangrijkste wijzen om de gebeurtenissen en verhalen vast te leggen. En wij zijn de ooggetuige van nu. Er liggen kleurplaten klaar, een leuke tekenuitdaging en een fotobingo. Ook staan er XXL puzzelblokken. Kunnen de kinderen alle 6 de foto’s maken? Ook staat er een fotostudio klaar om zelf professionele foto’s te maken (met je eigen fototoestel of mobiele camera). Kortom, genoeg te doen!
Deze locatie hoort bij de
Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden binnenviel. Tijdens het Rampjaar (1672) - toen de Fransen en de Engelsen gezamenlijk (!) aanvielen – liet Stadhouder Willem III ter verdediging razendsnel grote stukken land onder water zetten. Deze zogenaamde inundatie was een groot succes. De vijand moest al snel rechtsomkeert maken, want als je tot je knieën in de modder staat, kom je niet vooruit én ben je een nogal makkelijk doelwit. Denk je eens in, zonder dat kleine laagje inundatie-water spraken we nu misschien wel Frans met elkaar.
Meer weten? Ga naar oudehollandsewaterlinie.nl
Hoe werkte de Oude Hollandse Waterlinie nu precies? Bekijk het in deze video vanuit de lucht.
Het erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie neemt kinderen van 6 t/m 12 jaar mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.
Kinderboek Onder Water in het Rampjaar
Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op. €14,99
Het Waterwapen
Het stripboek ‘Het Waterwapen’ gaat over de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.
Expeditie Oude Hollandse Waterlinie is mogelijk gemaakt door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.